Broeiseizoen goed op schema

02-03-2021

Iedere twee weken is er nieuws vanuit één van onze diensten. Deze keer is CNB Teeltadvies aan de beurt. 

Zo midden in de winter lijkt de hittegolf van de afgelopen zomer ver weg. Toch hebben de hoge temperaturen van de eerste helft van augustus invloed op de broeiresultaten deze winter.

In de periode van 5 tot en met 17 augustus vorig jaar liep Nederland te puffen van de hitte, met temperaturen van rond de 30 graden Celsius. “Als je in die periode de bewaartemperatuur van tulpen niet goed op orde had, namelijk rond de 20 graden Celsius, had dat later in de broeierij effect op de lengte van de stelen. Die blijven korter, met name bij de vroegste broei, in de december en januari”, vertelt teeltadviseur Yorick van Leeuwen van CNB Teeltadvies. De winterse temperaturen in de weken voor Valentijn konden de groei in de kas iets vertragen. “Toch verloopt dit broeiseizoen over het algemeen heel vlot.”

Alweer lockdown
Half december was de stemming nog niet zo positief. “In die periode waren veel broeiers bang voor de gevolgen van alweer de volgende lockdown. Wat zou dat betekenen voor de vraag? Zoiets laat zich moeilijk voorspellen. Wij kregen nogal wat vragen: wat moeten we nu doen? Veelal is ervoor gekozen om de kastemperatuur te verlagen waardoor de broei wat werd vertraagd. Na een kleine terugval in de vraag, trok de afzet in week 1 van het nieuwe jaar alweer flink aan en dat loopt nog steeds door.”

De broeierij ondervindt op dit moment een grote vraag naar tulpen en de prijzen ontwikkelen zich zeer positief. “De stemming is erg goed. Zelfs als tulpen naar de norm iets te licht zijn, is er toch afzet voor.” Er schuilt ook een risico in die enorme vraag. “Bij grote vraag heb je als broeier de neiging om meer afzet te genereren en daarmee je omzet een boost te geven. Dus ga je de temperatuur in de kas omhoog brengen zodat het allemaal wat sneller gaat. Dat kan voor kwaliteitsproblemen zorgen, denk aan scheurblad, zweten en kiepers. Met name in de waterbroei zijn de risico’s groot.”

Juiste maatregelen
Vooralsnog ziet Van Leeuwen weinig problemen optreden bij de klanten die hij bezoekt. “Er zijn minder problemen in de broeierij dan vorig jaar. Alles kan geleverd worden.” Gevraagd naar een verklaring voor de kwaliteit van dit broeiseizoen vertelt Van Leeuwen: “De afsterving van tulp op het veld was goed. Kwekers hebben rijpe bollen geoogst, dus het voortraject verliep heel gunstig. Bepaalde soorten zijn gevoelig, bijvoorbeeld voor kernrot. Die zorgen voor problemen in de kas die kunnen leiden tot uitval.” Broeiers kunnen hierop anticiperen in de bewaring, benadrukt Van Leeuwen. “Belangrijk is om op het juiste moment de juiste maatregelen te nemen.” Ook zaken als mijt, Augustaziek, TVX en verslijming kunnen voor problemen zorgen in de kas. “Wij adviseren en begeleiden onze klanten hier graag bij, zodat ze een optimaal broeiseizoen tegemoet gaan.”

Highlighted image: Broeiseizoen goed op schema

Vergelijkbaar nieuws