Geen normaal tulpenseizoen

14-09-2021

Dat het seizoen door de weersomstandigheden wat anders dan anders is verlopen, merken we ook bij CNB Koelen en Prepareren in Bovenkarspel. Zo komen de tulpen later binnen dan andere jaren, en ook wat meer geleidelijk. Verder wordt in de bewaring aan de knoppen gedraaid voor een optimaal resultaat.

“Dit is geen normaal tulpenseizoen”, valt Jos Duin, manager CNB Koelen & Prepareren met de deur in huis. “Door het koude voorjaar zijn de tulpen sowieso later dan anders, en vervolgens waren de rooiomstandigheden niet ideaal, met name vanwege de regenval. Normaal gesproken zit er een piek in de aanlevering van tulpen, maar nu komen de bollen veel geleidelijker binnen”, is zijn observatie. “Daardoor is de arbeidsfilm iets vlakker en hebben we minder keurmeesters nodig dan we vooraf dachten. Ook lijkt er minder te zijn geoogst. Verder horen we van veel klanten dat er een tekort zou zijn aan 12’en.”

Keuren
Bij binnenkomst worden partijen gekeurd door de keurmeesters. “Daarbij bekijken we of de bollen volgens de specificaties zijn geleverd. Mochten zich afwijkingen voordoen, dan overleggen we met de vertegenwoordiger en de klant.” In de maanden september en oktober doen de keurmeesters de zuurcontrole. “Die informatie delen we met de klant.”

Versnellen
Het late seizoen zorgt ervoor dat de bollen zeker een week later stadium G bereiken. “ Dit kan als gevolg hebben dat het lastig gaat worden om in december al tulpen af te broeien. Helaas kunnen wij een laat seizoen niet vroeg maken”, stelt Jan Neuvel, teamleider kwaliteitszorg en logistiek bij CNB Koelen en Prepareren. Wat wel kan: “In het begin van het seizoen hebben we partijen die voor vroeg bestemd zijn tien dagen 34 graden gegeven. Dat versnelt de ontwikkeling naar stadium G en zorgt in de kas voor een gelijker gewas. Daarna hebben we ze 20 graden gegeven totdat ze in stadium G kwamen. De stappen daarna gaan in overleg met de klant, aan de hand van de broeischema’s. De vroegste tulpen komen dan in de 5 graden cel terecht, de rest gaat naar de 9 graden cel.”

Koel
Wat Neuvel ook is opgevallen: “We zien wat meer verstikkingen. Bollen die te lang onder water hebben gestaan, zijn niet bruikbaar meer. Verder komen we fusarium tegen. Dat kan per teeltgebied verschillen, afhankelijk van de omstandigheden ter plaatse.” Hoewel het ‘geen goed seizoen is als je op een badlaken in de zon wilt liggen’, is dit wel een goed bewaarseizoen, vindt Neuvel. “Door de koele buitentemperatuur, hoeven wij nauwelijks bij te sturen in de 20 graden cellen. Wij zijn hier wel blij mee

Highlighted image: Geen normaal tulpenseizoen

Vergelijkbaar nieuws