Machinekamer ‘new skool’

24-06-2019

Het koelen en prepareren van bollen draait om een natuurproduct, maar daar komt wel een heel stuk techniek bij kijken. Techniek die in de loop der jaren nogal is veranderd op basis van nieuwe kennis en inzichten, en ingegeven wordt door veranderende eisen. Hoe ziet zo’n machinekamer ‘new skool’ er dan uit? Hoofd Technische Dienst André Raven leidt ons rond.

Techniek
Voor het koelen en verwarmen van bollen, is techniek nodig. In beide gevallen heeft de techniek niet stilgestaan, want het kan allemaal slimmer, beter én milieuvriendelijker. “Volgens de huidige wet- en regelgeving moeten we na 2030 stoppen met het gebruik van synthetische koudemiddelen. Wij hebben besloten niet zo lang te wachten en zijn direct begonnen met het vervangen van oude systemen voor nieuwe systemen die voldoen aan de eisen. Dat leidde tot de installatie van een ammoniakinstallatie in de cellen van hal 9”, vertelt André Raven, hoofd van de technische dienst.

Waardes uitlezen
De nieuwe installatie biedt regeltechnisch mooie voordelen, legt Raven uit. “De dynamische zuigregeling zorgt bijvoorbeeld voor een lager energieverbruik en vermindert de uitdroging van het product. Dat laatste is belangrijk voor de kwaliteit van onze dienstverlening. Verder is de installatie uitgevoerd met een warmtepompluchtfunctie die de warmte die vrijkomt uit de koelinstallatie, gebruikt voor verwarming in de tulpenbewaring.” Via allerlei meters kan het team van de technische dienst de waardes in de cellen uitlezen. “Dat kan ook op afstand, op je telefoon of je iPad. Zo kun je altijd meekijken in het systeem.” Verder is een controlefunctie ingebouwd. “Als er te veel energie is gebruikt, gaat er een signaal af. Dan checken we meteen wat er aan de hand is, en proberen we dat snel op te lossen.”

Twintig jaar
De nieuwe machinekamer is letterlijk ‘in beton gegoten’. “Ook dat is een eis, dat heeft met veiligheid te maken. Deze ruimte blijft onder vrijwel alle omstandigheden overeind.”

Mede doordat is gekozen voor een direct ammoniaksysteem, waarbij de ammoniak direct wordt omgezet in kou, wordt flink op energiekosten bespaard. “Dat scheelt zo’n 20 procent aan energiekosten op jaarbasis. Deze installatie gaat zo’n twintig jaar mee, dus dat zet wel zoden aan de dijk.” CNB ontving een subsidie voor de aanschaf van de nieuwe installatie via de Energie InvesteringsAftrek (EIA). “De overheid stimuleert dit soort investeringen. Niet dat we er anders niet voor gekozen zouden hebben, maar dat helpt natuurlijk wel.” Raven en zijn collega’s zijn enthousiast over de nieuwe installatie. “Het draait allemaal top. En hiermee voldoen we ruimschoots op tijd aan de wet- en regelgeving. Dat geeft een goed gevoel.”  

Highlighted image: Machinekamer ‘new skool’