'Soorten goed monitoren'

27-09-2022

Bij warm weer is het oppassen geblazen in de bewaring van bollen. Het is belangrijk om de temperatuur goed te monitoren om zo allerlei problemen in een later stadium te voorkomen. Teamleider Teeltadvies Yorick van Leeuwen van CNB Koelen & Prepareren zet nog even wat aandachtspunten op een rij.

Zomer 2022
De zomer van 2022 gaat de boeken in als de op twee na warmste sinds de eerste metingen in 1901. Alleen 2003 en 2018 waren warmer. Dat heeft ook gevolgen voor de bewaring, weet Yorick. “Belangrijk is dat je de temperatuur in de cel regelmatig monitort. Zorg ervoor dat je de temperatuur op 20 graden Celsius houdt. Lukt dat niet vanwege de hoge buitentemperatuur en zie je de temperatuur oplopen naar zo’n 23 graden, zorg er dan voor dat je drie dagen tussentemperatuur geeft van 20 graden. De regel is: een graad per week te warm betekent een dag extra tussentemperatuur.”

Meer fusarium
Het fusariumpercentage is iets hoger dan vorig jaar, constateert Yorick. “Bij cultivars die gevoelig zijn voor kernrot zijn bollenmijt en stromijt volop aanwezig. Mijten zijn de opruimers, zij komen af op zure bollen. Daarbij dragen zij schimmels met zich mee die de bloemen aantasten. Dat leidt tot kernrot in de broei in januari, februari en zeker in de late broei in maart en april.” Sommige soorten zijn er gevoeliger voor dan andere, stelt Yorick. “Een soort als ‘Purple Flag’ is bijvoorbeeld erg gevoelig voor mijt. Het is dan ook zaak om je soorten goed te monitoren. Zit er infectie op? Zet ze dan vervroegd in de koeling, onder de 9 graden. Dan gaan de mijten in rust en beperk je de schade. Uiteraard moet rekening gehouden worden met de tussentemperatuur, die moet gegeven zijn voordat er gekoeld kan worden.”

Screenen op mijt
Yorick en zijn collega’s zijn nu volop bij klanten soorten aan het screenen op mijt. “Wij leggen de bollen onder de microscoop en pellen ze rok voor rok af. Op die manier signaleren we de mijten op tijd en kunnen we erger voorkomen.” Als je geen actie onderneemt, zie je niet direct de gevolgen. “Dat kan dus heel misleidend zijn. Bij de eerste trek is er meestal niet zo veel aan de hand, maar hoe langer de warme bewaring is, hoe groter de schade wordt. Bij gevoelige soorten kan de aantasting oplopen tot zo’n 60 á 70 procent in de vierde trek.”

Kort gezegd luidt het advies: “Hou de celtemperatuur en de boltemperatuur goed in de gaten. Zet bollen zo nodig vervroegd in de koeling bij 9 graden. Check of er voldoende ventilatie en circulatie is. Zo is de kans groot dat je kernrot buiten de deur houdt.”

Highlighted image: 'Soorten goed monitoren'

Vergelijkbaar nieuws