Stappen zetten in verduurzaming

03-02-2021

Iedere twee weken is er nieuws vanuit één van onze diensten. Deze keer is CNB Koelen en prepareren aan de beurt. 

Bij Koelen & Prepareren in Bovenkarspel is het ‘business as usual’, met ijstulpen in de bewaring en het inpakken van lelies. Daarnaast doet het team ook proeven met het inpakken van lelies, op zoek naar methodes om duurzamer te kunnen werken.

Goed op wortel
Als we manager Koelen & Prepareren Jos Duin half januari spreken, vertelt hij dat de ijstulpen inmiddels binnen zijn. “De ijstulpen zaten dit seizoen, in tegenstelling tot vorig jaar, razendsnel goed op de wortel, waardoor we ze eerder konden invriezen. Binnenkort brengen we ze onder ULO-omstandigheden, dat is iets eerder dan vorig jaar.” Verder nadert het einde van het lelie-inpakseizoen. “Het lelieseizoen was wat minder hectisch dan vorig jaar. Hoewel het volume om in te pakken nagenoeg gelijk bleef tot de kerst kwamen de bollen gelijkmatiger binnen. Wat ook scheelde was dat onze nieuwe automatische lelielijnen, die inmiddels alweer het tweede seizoen draaien, nu zonder noemenswaardige storingen hun werk deden. Met de aanzienlijk hogere capaciteit die dat opleverde ontstond er veel meer rust. Bovendien komt er nagenoeg geen handwerk meer aan te pas. Dus geen lange dagen achtereen meer met de hand opstorten of achter het ‘gat’ staan, wat arbo-technisch ook weer een voortuitgang is.”

Minder schade
De kwaliteit van de lelies lijkt ‘wisselend’ vindt Duin. “Een paar dingen vallen op. Er is minder geplant, dus ook de oogst had een kleiner volume. Verder waren de omstandigheden tijdens het groeiseizoen en de oogst redelijk goed waardoor er minder schade aan de bollen is opgetreden. Dat is gunstig, daardoor is het risico op ziek en zeer beperkter.” Op het moment van het interview wordt er nog gerooid. “We verwachten nog wat late soorten uit Nederland en leliebollen uit Frankrijk. Waarschijnlijk zijn we nog tot ruim in februari aan het inpakken.”

Intussen is het team van Koelen & Prepareren in januari gestart met een aantal proeven bij het inpakken van lelies. Duin vertelt: “Het aantal beschikbare middelen neemt voortdurend af en slechts mondjesmaat komen er nieuwe voor in de plaats. Daarom nemen we voortdurend proeven met nieuwe middelen en/of nieuwe combinaties daarvan. Hoe je het wendt of keert, lelie is nu eenmaal gevoelig voor ziekten en met de opdracht om steeds meer te vergroenen blijft het een mooie uitdaging om hierin stappen vooruit te zetten. Bij onze afdeling Teeltadvies is dat proces in goede handen.”

Nieuwe technieken
Er worden ook proeven genomen met nieuwe technieken om de middelen aan te brengen. “Denk aan proeven met een schuimtechniek waarbij aanzienlijk minder middel wordt gebruikt, minder restmiddel overblijft en makkelijk van bad gewisseld kan worden. Dat lijkt op het eerste gezicht veelbelovend, maar we moeten nog een poosje wachten op de resultaten. Het gaat er namelijk om dat de middelen en technieken juist voor de lang bewaarde lelies ingezet kunnen worden. Ik verwacht dat we dit najaar de eerste resultaten daarvan kunnen zien en daarna volgt daarna de kasperiode. Voor een echt goed beeld zou je de proef ook nog een keer moeten herhalen, dus we blijven voorlopig wel even bezig. Onze belangrijkste drive daarbij is dat we onze klanten willen ondersteunen in hun streven naar de verduurzaming van hun teelt.”

Highlighted image: Stappen zetten in verduurzaming

Vergelijkbaar nieuws